Menu Sluiten

Rutte leidt aandacht af van toeslagenaffaire

Mark Rutte leidt aandacht af van de toeslagenaffaire bij Vandaag Inside. Kristie Rongen laat het er niet bij zitten.

Lange tijd was heel Nederland in de ban van al het onrecht dat gedupeerden van de toeslagenaffaire was aangedaan. Er moest en zou een volledige en snelle oplossing komen voor deze mensen die waren vermorzeld door de Belastingdienst. Het kabinet viel over deze kwestie. De ene na de andere belofte volgde.
‘Herstelaanpak toeslagenaffaire kan tot 2030 duren’; de aandacht voor het helpen van gedupeerden van de toeslagenaffaire lijkt weg te ebben. Aldus een artikel in Binnenlands Bestuur in januari 2023.
Daarop volgt een reactie vanuit de politiek. In februari 2023 kondigt de Staatssecretaris een ‘realistische’ versnelling aan. In 2026 moeten nu alle gedupeerden beoordeeld zijn. Ze vergeet daarbij te zeggen dat er dan nog een gang naar CWS gemaakt moet worden.

Met de verkiezingen voor de Provinciale Staten in zicht, wordt de eindverantwoordelijke van dit toeslagenschandaal, premier Mark Rutte, flink aan de tand gevoeld. Met name het programma Vandaag Inside confronteert Rutte met de werkelijkheid. Er wordt een fragment getoond van een gedupeerde. Een bekende van Rutte, zij heeft hem eerder geïnterviewd tijdens het verkiezingsdebat in 2021:”U heeft mij in de steek gelaten, en allemaal voor eigen gewin”, zei ze toen.
Het filmpje in Vandaag Inside toont Kristie Rongen in tranen. Deze sterke vrouw confronteert heel Nederland en Rutte in het bijzonder hoezeer de toeslagenaffaire haar en haar kinderen heeft geraakt.
De reactie van Rutte is beneden alle peil en toont wat de strategie van het kabinet is: even sorry zeggen en dan snel spreken over eigen ‘successen’.  Aandacht wegleiden van de ellende waarmee gedupeerden nog altijd worden geconfronteerd.

Kristie blijft, net als tienduizenden andere gedupeerden, keer op keer opstaan. Hier haar reactie:

1 Comments

  1. Willem Hofstede

    Beste helden van Stop Ongekend Onrecht, lieve collega’s,

    Ik roer me nauwelijks in dit dossier. Ben slechts bestuurder op afstand. Maar wil jullie en onze zeer gewaardeerde topadvocaten nu eens publiekelijk bedanken voor het vele werk dat wordt verzet om onschuldige mensen juridische bijstand te verlenen. Zij die nog steeds financieel, fysiek en mentaal worden gemarteld door een incapabele overheid en een schaamteloos ontkennend kabinet.

    Dossiers die met de grootste moeite en onder bedreiging van een procedure bij de rechter boven tafel komen. Zwartgelakte pagina’s. Een regen aan WOO-verzoeken. Bezwaarschriften. Dwangsommen. Een Commissie Werkelijke Schade die, zelfs onder leiding van nieuwe directie, jammert over het gebrek aan middelen, een onduidelijke opdracht, gebrek aan een effectieve organisatie. Het ligt aan de viool of aan de strijkstok, terwijl er ruim twee jaren meer dan vijftig mensen slechts in staat bleken een handjevol dossiers te behandelen. En nu zien we een nieuwe beweging. Het ontmoedigen van gedupeerden in de hoop dat ze in (bijvoorbeeld) een mediationtraject of ellenlange uitstelberichten door de knieën gaan. Nooit wat ons betreft!

    De toeslagenaffaire heeft eindelijk duidelijk gemaakt dat we zijn beland in een samenleving waarin de burger de strijd wel aan moet binden om niet te worden vertrapt door het molog van een zichzelf onaantastbaar verklaarde overheid. Onder inzet van een landsadvocaat met zoveel smet op haar blazoen dat het wel heel erg zuur is dat de individuele burger deze vertegenwoordigers moet ontmoeten in procedures. Rechters die blind de argumentatie van de staat hebben gevolgd. Mensen die buiten hun schuld alles zijn verloren. Sommigen zelfs hun leven!

    Maar we zijn er nog lang niet beste collega’s. Na deze slepende ellende volgt het onrecht dat burgers en ondernemers is aangedaan door de abjecte handelswijze van de belastingdienst inzake de FSV / Zwarte lijsten. Informatie die zij hebben gedeeld met ongeveer iedere institutie zoals banken, verzekeraars, gemeenten, uitkeringsinstanties en iedereen die meende een titel te hebben om over deze gefalsificeerde informatie te mogen beschikken.

    Ons werk is nooit af en we gaan door totdat zich geen gedupeerden meer melden die vertwijfeld om professionele juridische bijstand vragen. Dat beloof ik jullie en bovenal de mensen die het betreft, ook al moeten wij hiervoor niet zelden eigen middelen vrijmaken.

    Ik heb één kleine kritische noot over jullie artikel. Het staat je vrij politici te citeren zoals in dit artikel een tweet van Caroline van der Plas. Zeker wanneer deze met respect het gevoel weergeeft van zoveel gedupeerden in de toeslagenaffaire.
    Echter, Stop Ongekend Onrecht is en blijft apolitiek vanuit de overtuiging dat in een geciviliseerd en democratisch land onbelemmerde rechtstoegang mogelijk moet zijn voor iedereen.

    Lustitia praevalebit!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *